top of page
bienebøen3.jpg

Honning fra Bøen gård i Søndre Høland

På Bøen (nær innsjøen Mjermen) bor det 6-7 flittige bifolk (/kuber) som samler nektar fra villblomster og skogslyng i området rundt gården fra mai til august.

 

Honningen er et rent naturprodukt og behandles ikke utover slynging, siling og røring (dvs. er såkalt råhonning). Honning røres etter slyngeprosessen for å oppnå en stabil og mest mulig glatt konsistens, men i sesong er det fullt mulig å avtale kjøp av urørt honning. Denne er flytende, men vil i motsetning til importert akasiehonning krystallisere (danne ‘sukkerkorn’) etter en tid. Hvor fort det går varierer med type nektar, men den kan smeltes opp i vannbad (max 40 grader).

 

Sommerhonningen har en søt og mild smak, og passer til alt. Den er smøremyk om den står i normal til sval romtemperatur. Variasjon i farge, smak og konsistens fra år til år kommer av at honningen inneholder nektar med ulike egenskaper fra forskjellige sommerblomster. Typisk for sommerhonning er en god andel villbringebærblomst.

 

Lynghonningen sankes på seinsommeren fra røsslyng i skogen. Den er oftest litt mørkere i fargen og har særpreget smak av lyngblomst. Mange liker denne kraftigere smaken til f.eks blåmuggost, men den er aldeles nydelig alene på nybakt brød!

Anne Rebekka Øiseth Bøen er birøkter med godkjent sertifiseringskurs.

 

Honning kan kjøpes direkte på gården / ved avtale, i lokalbutikken «Gerdas Garasje» ved Løken, via «Bygdas Grommeste» eller på lokale markeder som «Stuttreist & Himlaga» i september eller julemarkedet på Bjørkelangen.

bienebøen2.jpg
bottom of page