top of page
ullgris.jpg

Norsk Ullgris DA

Norsk Ullgris DA er et samarbeide mellom gårdene Østre Pavestad gård i Hemnes, Aurskog-Høland og Nordre Ilen gård i Askim, Indre Østfold.

 

Vi er Debiosertifisert og vår Mangalica Ullgrisbesetning er Dyrevernmerket. Økologisk kvalitetskjøtt produsert på dyrenes og naturens premisser.

 

Våre avlspurker er på Østre Pavestad gård. Her fødes grisunger ca to ganger i året. Når grisungene avvennes naturlig ved ca 3 måneders alder, flyttes de til Nordre Ilen gård. Her går slaktegrisene til de er 14 - 18 måneder gamle.

 

Når dyr skal leveres til slakt kjører vi dem selv med egen bil og livdyrhenger til et lite slakteri hvor de avlives uten bruk av gass. Ved å gjøre det på denne måten unngår dyrene stress. Våre Mangalica Ullgriser har tilgang til utebeite hele året. De har sine soveplasser i hus med rikelig halm. Ullgrisene velger ofte å ligge ute og koser seg på gode plasser med halm.

 

Vi fôrer våre slaktegriser med økologisk valset urkorn og kraftfôr uten soya. De har alltid tilgang på gress enten i rundballer eller ferskt gress.

Mangalica ble oppført som egen rase i Ungarn i 1927. Rasen er krysset av flere lokale svineraser fra Kroatia, Serbia og fra Ungarn, forløperen har aner tilbake til 1830-tallet. Navnet Mangalica kommer fra serbokroatisk mangala svinija, 'velfødd gris' eller mangulica, mangulac, 'småfeit'.

 

Rasen har mye spekk og bust og blir gjerne kalt ullgris her i Norge. Som alle gamle husdyrraser vokser også ullgris saktere. Den er ikke slakteklar før den er ca 12 - 16 mnd. gammel. En høy prosent av skrotten utgjør fett noe som er særpreget på denne rasen. Mangalica ullgris utvikler et mørkt kjøtt med en unik marmorering, samt kvalitetsspekk. Kjøttet er veldig smaksrikt. Fettet inneholder en stor prosent umettede fettsyrer og oljesyre.

ullgrisunge.jpg
ullgris med unger.jpg

Telefon

kommer

Email 

Følg oss

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page